Biliyorsunuz değil mi insanların aldıkları eğitim ve uğraştıkları meslek karakterlerini etkiliyor. Dünyaya bakışları olayları değerlendirmeleri hep bununla şekilleniyor. Örneğin belediyede çalışan bir sert zemin ustası başka şehire gittiğinde oranın kaldırımlarını inceliyor kafasını yerden kaldıramıyor. Bir öğretmen karşılaştığı her çocuğun eğitimini ve terbiyesini sorguluyor. Biz avukatlar da toplumda karşılaştığımız her olaya önce hukuki olup olmadığı yönüyle bakarız, inceleriz değerlendiririz. Bugünkü yazımızda hukukçu kimliğimizde gördüklerimiz ve değerlendirdiklerimiz olsun.Zira hukuk eğitiminin bizim karakterimize yüklediği en önemli özellikler itirazcı olmak, şüpheci olmak ve sorgulayıcı olmaktır.Hayatımızın her aşamasında olaylar karşısındaki davranışlarımıza bu özellikler etkin olarak yansımaktadır.
Bu hafta güncelliği kaybolmaması için arka arkaya şehrimizde yaşanan iki olaya hukuki bir bakış atmak istiyorum.
Olaylardan bir tanesi tam da itfaiyeciler haftasında yaşandı. Şehrimiz müftülük caddesinde bir binanın çatısında yangın çıktı. Yangının çıkış noktasında ciddi şüpheler var. Olay polis araştırmasında olduğundan o konuda bir yorumda bulunmayacağım.Sonrası ile ilgileneceğim Yangının sonrasında hemen Kırşehir Belediyesi itfaiye ekibinden bir itfaiye olay yerine geldi. Ancak aynı günlerde aynı cadde üzerinde belediyenin yol çalışması da olması nedeniyle itfaiye alana giremedi. Çünkü caddenin giriş ve çıkışı yoldan sökülen taşlarla kısmen kapatılmıştı. İşin diğer ilginç tarafı da yangının olduğu yerde yolun ortasında da öbek öbek sökülmüş taşların bulunmasıydı. Sonrasında yangını söndürmek için 3 itfaiye aracı daha geldi ancak olay yerine erişebilmesi için belediyenin molozları kaldırması gerekiyordı. İtfaiyenin yönlendirmesi ile bir kepçe bir greyder geldi o molozları kaldırdı. Sonrasında itfaiye araçları olaya müdahale edebildi.Çatıda çıkan ya da çıkarılan küçük bir yangın iki bloklu binanın çatısının kül olmasına neden oldu . Bu arada belediyenin kaldırım ve sert zemin çalışması için kapattığı yerde iki tane araç da terkedilmiş vaziyetteydi.
Şimdi bir hukukçu gözüyle soruyorum. Sert zemin ve yol çalışmasında yaptığınız organizesiz olan çalışma nedeniyle küçücük ve az hasarla kapatılabilecek bir yangın, itfaiyenin saydığım sebeplerle geç müdahale etmesi nedeniyle tüm çatının yanması durumu ortaya çıktığına göre, bu çatının yapımını belediye olarak üstlenecek misiniz? Yaptığınız organizesi çalışma ile yangının büyümesi arasında hukuki illiyet bağı kuruyor musunuz?
İkincisi ise bu olay gösterdi ki Aşıkpaşa bulvarındaki Aşıkpaşa apartmanı ile kütüphane arasındaki binalar ile yangının meydana geldiği müftülük karşısındaki Fatih kırtasiyeden Cumhuriyet Ortaokulunun eski bina girişinin karşısına çıkan yol arasındaki binaların arasındaki boşluk yol ya da acil müdahale için açacak mısınız? Varsa ki olduğunu düşünüyorum kaçak yapılar yıkılabilecek mi?
Çünkü bu olay, bir ay kadar önce aynı mevki de yaşanan intihar olayını da akla getirdi.Hiç olmasın isteriz ama bu binalarda yaşanabilecek bir intihar girişimini ya da yeni bir yangın binaların arka cephesinde meydana gelse müdahale etme, çadır serme imkanı oldukça azdır. Çok şükür ki herhangi bir can kaybı olmadı.Aynı alanda yaşanabilecek yeni bir olayda neler yaşanır bilinmez.Umarım yerel yetkililerimiz gereğini yapacak vatadaşın mağduriyetini üstlenecektir.
Çok önemsediğim başka bir olay da meydanda kurulan çadır panayırı idi .Onun hukuki boyutunu da yarın yazacağım.Belediye boyutu,maliye boyutu,ceza boyutu yarın görüşmek üzere....
- - AHİLİK
- - BEYAZ ADAM PARANIN YENİLEMEYEN BİRŞEY OLDUĞUNU ANLAYACAK
- - FİLLER TEPİŞİRKEN ÇİĞNENEN ÇAYIR...UKRAYNA…
- - KENT, DİL VE TARİH
- - KENT VE HUKUK(2)
- - KENT VE HUKUK(1)
- - KENT VE KİMLİK
- - TENCERE DİBİN KARA, SENİNKİ BENDEN KARA
- - YENİ EKONOMİK POLİTİKA (2)
- - KENT VE HUKUK
- - HİLFÜ’l-FUDÛL
- - TESADÜF DİYE BİR ŞEY YOKTUR!..
- - DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
- - KENT MEYDANINDAKİ ÇADIR TIYATROSU
- - İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE PARİS SÖZLEŞMESİ
- - "TÜRKİYE SADECE TÜRKLERE BIRAKILMAYACAK KADAR ÖNEMLİDİR!.."
- - “ŞEREFÜ'L MEKÂN Bİ'L MEKÎN”
- - AHİLİK
- - TOPLUMSAL BARIŞ VE MEDİNE SÖZLEŞMESİ
- - AMAN HA GENÇLER AMAN HA!... BİZ NELER YAŞADIK!....
- - "TÜFENK İCAT OLDU, MERTLİK BOZULDU!.."
- - LİYAKAT Mİ? SADAKAT Mİ?