Özüne "Eşref-i Mahlukat" olan insanı yerleştirerek, "Hakk'a hizmet, halka hizmet" anlayışı ile hem dünyevi, hem de uhrevi bir yapı. Temelinde "Hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışma" yı hayat felsefesi yapmış olan AHİLİK, Kırşehir merkezli bir değerler ve kurallar sisteminin adıdır. Çok bilinenin aksine sadece bir esnaf teşkilatı değildir. Ahilik teşkilatı toplumda ekonomik, sosyal, siyasi ve askeri faaliyetleriyle etkili olmuştur. Ahiler merkezi otoritenin zayıfladığı ya da ortadan kalktığı dönemlerde bulundukları yerleşim birimlerde organize ve zinde yerel milis güçleri olarak yönetime el koyarak karışıklık ve anarşinin önüne geçmiş, halkın huzurunu sağlamışlardır. Fethedilecek yerlere fetihten yıllarca önce gitmiş,mazluma,yetime, düşküne Müslüman Türk’ün merhametini göstermiş, iyi sıcak ilişkiler kurmuştur. Yurt bulmuş, “İl” kurmuş bir teşkilattır.
Ahiler "Akla yar, nefse düşman olan faziletli er kişi"ler yetiştirilmesi benimsemiş ve bu uğurda çalışmışlardır. Ahilik sisteminde, fakir ile zengin, üretici ile tüketici, işçi ile patron, usta ile çırak, işgücü ile sermaye, birey ile toplum, millet ile devlet arasında sağlıklı ilişkiler kurulması esastır.
Ahilik ahlakıyla yetişmiş Osmanlı esnaf ve sanatkârında doğruluk, dürüstlük ve güvenirlik esastır. Hileli satışa kesinlikle müsaade edilmezdi. Yabancı bir kumaş tacirinin Osmanlı ülkesine gelerek bir kumaş imalathanesinin mallarını beğenip hepsini almak istedikten sonra, mal sahibinin kumaş toplarını denklerken bir top kumaşı ayırdığını görüp bu hareketinin sebebini sorması üzerine, Osmanlı esnafı "Onu sana veremem, kusurludur" cevabını verince; yabancı tacirin "Ziyanı yok, önemli değil" demesine rağmen Osmanlı esnafının o kumaş topunu vermemekte direterek: "Benim malımın kusurlu olduğunu söyledim, biliyorsunuz. Fakat siz onu kendi memleketinizde satarken, alıcılarınızın orada benim bunları size söylemiş olduğumu bilmeyeceklerdir. Böylece de müşterilerinize kusurlu mal satmış olacağım. Neticede Osmanlının gururu şeref ve haysiyeti rencide olacak, bizi de hilekâr sanacaklardır. Onun için bu sakat topu asla size veremem" diyerek kumaşı vermemiştir.
Temel değerlerinden bazıları; “Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma. Kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken, affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.”
Ahilik geleneğini yaşatmak ve Ahi Evran-ı Veli'yi anmak amacıyla bu yıl 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan 34. Ahilik Haftası ve 57. Esnaf Bayramı vesilesi ile,
Özellikle bu şehirden göç etmiş şehrini önemseyen değer veren ,özleyen ve bu kültürün yaşamasını dillendiren Kırşehirlileri davet ediyor,
TÜM AHİ KÜLTÜRÜNE SAHİP HEMŞEHRİLERİMİN AHİLİK BAYRAMINI KUTLUYORUM.
- - AHİLİK
- - BEYAZ ADAM PARANIN YENİLEMEYEN BİRŞEY OLDUĞUNU ANLAYACAK
- - FİLLER TEPİŞİRKEN ÇİĞNENEN ÇAYIR...UKRAYNA…
- - KENT, DİL VE TARİH
- - KENT VE HUKUK(2)
- - KENT VE HUKUK(1)
- - KENT VE KİMLİK
- - TENCERE DİBİN KARA, SENİNKİ BENDEN KARA
- - YENİ EKONOMİK POLİTİKA (2)
- - KENT VE HUKUK
- - HİLFÜ’l-FUDÛL
- - TESADÜF DİYE BİR ŞEY YOKTUR!..
- - DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
- - KENT MEYDANINDAKİ ÇADIR TIYATROSU
- - YANGIN VAR!...
- - İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE PARİS SÖZLEŞMESİ
- - "TÜRKİYE SADECE TÜRKLERE BIRAKILMAYACAK KADAR ÖNEMLİDİR!.."
- - “ŞEREFÜ'L MEKÂN Bİ'L MEKÎN”
- - TOPLUMSAL BARIŞ VE MEDİNE SÖZLEŞMESİ
- - AMAN HA GENÇLER AMAN HA!... BİZ NELER YAŞADIK!....
- - "TÜFENK İCAT OLDU, MERTLİK BOZULDU!.."
- - LİYAKAT Mİ? SADAKAT Mİ?