Değerli okuyucularımız herkese dua ve selamla yazıma başlıyorum.Üniversiteye giriş sınavı, ya-ni YKS' ye günler kaldı.Öğrencilerimizin, uzun bir eğitim ve öğretim, hayatının maratonu sayı-lan, emeğin, sabrın, çalışma ve beklentilerin, gerçekleşme durağı sayılan bir sınava merhaba diyecekler.
Ölçme, Seçme,ve  Yerleştirme Merkezi Başkanlı-ğınca, düzenlenecek sınava her yıl, yaklaşık ola-rak, 3 milyonun üzerinde adayın katılacağı Yük-sek  Öğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk otu-rumu olan, Temel Yeterlilik Testi 8-9 Haziran  günü yapılacak.8 Haziran Cumartesi  ve 9 Hazi-ran pazar günlerinde TYT, AYT,YDT olmak üzere  farklı saatlerde öğrencilerimize bir nevi ecel ter-leri döktürerek yapılacak olan sınavın, hayal ve beklentilerin dönüm noktasını teşkil etmektedir.
Öğrencilerimizin eğitimle başlayan hayat serü-veni, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite hayatı olmak üzere, kısacası çocukluktan başlayıp, gençliğe kadar geçen bir zaman dilimini idealle-rini gerçekleşmek, ve hayata atılmak uğruna bunca, sıkıntı, ve zorluklara katlanmışlardır.
Türk eğitim sistemini sorguladığımızda öğrenci-lerimizin yaşamlarının uzun bir bölünü eğitim ve öğretime emek vererek, geçen bir zaman dili-minin sonuç ve beklentileriyle bir paralellik gös-termemektedir.Eğitim sisteminde verilen emek, ve alınan sonuç kıyaslandığında, görülen aksak-lıkları bariz bir şekilde gözler önüne sermekte-dir.Yani 2,5 -3 saatlik bir sınav maratunu, geçen uzun bir eğitim ve öğretim hayatının kaderini tayin etmesi pek te adil olarak kabul edilemez. Yalnızca bununla da sınırlı kalmayıp, üniversite-yi  kazanıp bitirdikten sonra da  mesleğine ata-nıp, yerleşmesi ise de ayrı bir muamma.
Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) verilerine göre ülkede kayıtlı işsiz sayısı, son 15 yılda, 10 kat arttı. 10 Mart 2024 tarihinde açıklanan işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı, 2024 yılı Mart ayında yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti.İstih-tam edilenlerin sayısı 32 milyon 252 bin kişi, is-tihtam oranı ise yüzde 49 oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,1 iken, kadınlarda yüzde 13,8 olarak tahmin edildi.Genç işsizlik oranı 0,7  puanlık artışla yüzde 20,1'e yükseldi.Aynı dö-nemde işsiz sayısı 3 milyon 508 bin kişi olarak kayıtlara geçti.Üniversite mezunlarının işsizlik oranı da yüzde 20 'ye yükseldi.
Mevlana’nın değişiyle:                                              Asla kimsenin umudunu kırma, belki de sahip oldukları tek şey odur.                                            Mevlana’nın bu sözünden hareketle üniversite-yi kazanma ve yerleşme umudu taşıyan milyon-larca gençlerimizi umutlarından etmek yerine, alternatif projeler üreterek, hayallerini gerçek-leştirmek, yarınların teminatı olan gençlerimizi hem emeklerine, hem de yaşama atıl olan katı-lımlarını sağlayarak, devletle barışık bir gençli-ğin önü açılmış olacaktır.Zaten devletin amacı da tıkanıklıkları görüp, bunları telafi etme yö-nünde bulunmaktır.
Gençlerimiz yarınlarımızın teminatıdır.Emekle-rini saatler değil, çocukluk ve gençlik zaman dilimini eğitim ve öğretime feda eden, emekleri göz önünde bulundurarak tayin edilmelidir.Bu vesilelerle maratona sayılı günler kala YKS 'ye girmekte olan bütün öğrenci kardeşlerimize, şimdiden başarılar diler, verilen emek  ve sarf edilen zamanlarının gönüllerindeki başarıyı ve hedefi,  gerçeklestirmelerini diliyoruz.
 

Makale Yorumları
Makaleye ait yorum henüz yok.
Makaleye Yorum Yazın
Yazarın Diğer Makaleleri